Fællestræningskonceptet for motionister

Følgende er en beskrivelse af konceptet for fællestræning for motionister i FBK92.

Konceptet

På alle motionistfællestræningerne benyttes et koncept, hvor der fremstilles spillerunder på stedet, med dem der møder op. Dermed undgår vi mødepligt, vi er ikke sårbare over for afbud og vi slipper for det tidskrævende arbejde med at finde afløsere.

Tilmelding til hver enkelt træning via Holdsport sikrer, at der ikke dukker flere end 20 deltagere op til fællestræningerne.

Spillerunderne fremstilles fra 10 min. før fællestræningens begyndelse med dem, der har sat sine navneskilte på tavlen. Der fremstilles 3 spillerunder á 30 min. Man kan tilmelde sig alle 3 spillerunder, eller kun 1 eller 2.

Tilmelding via Holdsport

Alt hvad du skal gøre før hver enkelt fællestræning, er at gå ind på Holdsport og trykke på 'Tilmeld' eller 'Afmeld'. Tilmeldingen til hver enkelt fællestræning åbner 6 dage før fællestræningen og lukker kl. 16.00 på dagen for fællestræningen. Du modtager remindere fra Holdsport i dagene op til hver enkelt fællestræning.

Der kan maks. være 20 deltagere til hver enkelt fællestræning i Holdsport. Derefter lukkes  muligheden automatisk for flere tilmeldinger. Hvis du har tilmeldt dig og alligevel ikke kan deltage, så meld afbud i Holdsport i så god tid som muligt.

Du har mulighed for at sætte dig på venteliste, hvis der enkelte gange skulle være tilmeldt maks. antallet på 20 i Holdsport. Så bliver du inviteret automatisk, hvis nogen senere melder afbud.

Mødetid til fællestræningerne

Dine navneskilte skal være på tavlen senest 10 min. før fællestræningen begynder, så vi kan nå at fremstille spillerunder. Er du forsinket, har du muligheden for at bede en af de andre om at sætte dine navneskilte på tavlen.

Bemærk: Tilmelding via Holdsport erstatter ikke dine navneskilte på tavlen. Alt hvad Holdsport bruges til, er at sikre, at vi ikke bliver flere end 20 til hver fællestræning.

Spillerunderne og sammensætning af makkerpar

Fællestræningerne består af tre spillerunder af hver 30 min. varighed. Første spillerunde er som regel mix-kampe og de sidste to spillerunder er HD/DD kampe.

Vi prøver at arrangere, at man på de tre spillerunder i en fællestræning, får én kamp med makker over niveau, én kamp med makker på samme niveau og én kamp med makker under niveau. Er man på højeste niveau i hallen, kan man selvfølgelig kun spille nedad og tilsvarende kan man kun spille opad, hvis man er på laveste niveau i hallen.

Man kan altså forvente, at man på en fællestræning i gennemsnit får én spillerunde ud af tre med en makker under niveau.

Det ligger i vores badmintonkultur, og er beskrevet af vores forbund og organisationer, at man bør stræbe efter at give videre til dem på lavere niveau. Man er blevet trænet og uddannet mere eller mindre gennem hele sin badmintonudvikling, og man giver tilbage ved at være med til at løfte dem på lavere niveau.

Selvom de fleste synes, at det er sjovere og giver mest at træne på samme niveau eller opad, så er der også god øvelse i at spille med makkere under niveau.

Når man spiller med makker under niveau og dermed tit også modstandere, hvor i hvert fald en af spillerne er under niveau, så falder tempoet. I det lavere tempo kan vi nå at tænke os mere om, vi kan nå at placere os bedre og vælge det rigtige slag som vi sjældent ellers når. Vi kan også lære at tage mere ansvar for vores makkerpar, kompensere for makkeren, der fx. placerer sig forkert, vi kan øve os i at dække mere bane osv.

Når der er for mange eller for få

Når der er for mange eller for få til spillerunderne i forhold til de 4, 8, 12, 16 eller 20 deltagere, vi skal bruge for at spille doubler, håndterer vi det med en række øvelser og småspil, som man selv står for.

1 for mange

  • Man tilknyttes en doublebane og roterer med de fire andre efter 7 eller 11 point.
  • Øvelse: Servetræning.
  • Fysiske øvelser/træning.

2 for mange

  • Småspil: Halvbanesingle, kvartbanesingle eller forbanesingle.
  • Øvelse: Angreb/forsvar på halvbane.
  • Øvelse: Løft fra forbane/drop fra bagbane.
  • Øvelse: Servetræning eller serv/retur.
  • Spil: Single på fuld singlebane.

3 for mange

  • Småspil: 1-mod-2 til 7 point, hvorefter der skiftes. Spilleren der spiller alene, dækker kun en halv doublebane, den side der svarer til serverens point (lige/ulige).
  • Småspil: 2 spiller halvbanesingle, kvartbanesingle eller forbanesingle til 7 point, derefter udskiftning.
  • Øvelse: Forsvar/angreb på halvbane, hvor 2 angriber står for/bag og 1 forsvarer og løfter til de 2.
  • Øvelse: Rotationsøvelse på mellembane med feeder, hhv. baghånd og forhånd.
  • Øvelse: Servetræning eller serv/retur.

Vi sørger for, at man kun er blandt de 1, 2 eller 3 overskydende i maks. én af de tre spillerunder. Så man er altså sikker på at få mindst to ud af tre spillerunder til doubler. Gennemsnitlig er man kun blandt de 1, 2 eller 3 overskydende i ca. hver 12. spillerunde, dvs. én gang om måneden, hvis man træner én gang ugentligt.

Efter fællestræningen

Efter fællestræningen sætter du dine navneskilte på plads på tavlen.